Šeimos gydytoja Asta Žukovienė: sveikatos stiprinimas pavasarį

Šeimos gydytoja Asta Žukovienė: sveikatos stiprinimas pavasarį

Sporto Klinikos ir Kuršių klinikos šeimos gydytoja Asta Žukovienė papasakojo kaip rūpintis savimi ateinant pavasariui ir kokiais vitaminais bei mineralais labiausiai reikėtų papildyti savo organizmą! Kuriuos vitaminus galime gauti iš kasdienės mitybos, o kuriuos vertėtų vartoti papildomai. Kokie simptomai rodo, kad organizmui trūksta svarbiausių vitaminų?

Pajutus jog nuolat trūksta energijos, ryte nesinori lipti iš lovos, pritrūksta jėgų ir motyvacijos kasdieniams darbams svarbu laiku atkreipti į tai dėmesį. Ne visus mūsų pojūčius galima suversti vitaminų trūkumui. Besikeičiant metų laikams, žmonės patiria sezoninį afektinį sutrikimą. Jeigu blogai pasijutus nepakanka kelių dienų išsigulėti lovoje, o blogą savijautą lydi nemiga, nerimas, panikos atakos, depresijos epizodai būtina kreipti į savo šeimos gydytoją, atlikti detalesnius tyrimus, o ne tik nusipirkti dar vieną vitaminų pakuotę.

Žiemą tampame sėslesni, vartojame riebesnį maistą, racione kaskart vis mažiau šviežių vaisių ir daržovių, saulės, todėl organizme sukauptos vitaminų ir mineralinių medžiagų atsargos išsenka. Žmonės greičiau pavargsta, nusilpsta ir imuninė sistemą, kuriai atšalus orams tenka vis dažniau stoti į kovą su įvairiais virusais ir bakterijomis. Jeigu žmogus dažnai serga paprastomis peršalimo ligomis, vis atsinaujina herpes virusinė infekcija, išryškėja nemiga, nuovargis, sunku ryte išlipti iš lovos, nuolat norisi miego – galime įtarti, kad organizmas iššvaistė per vasarą sukauptas atsargas ir metas jas papildyti. Pavasarį tai padeda padaryti sugrįžusi saulė, vis kokybiškesnės daržovės ir vaisiai.

Jei rūpinamės imuninės sistemos sveikata, daugiausiai dėmesio žinoma skirčiau vitaminui C ir D, Omega riebiosioms rūgštims (3,6,9). Vitamino C galima rasti šviežiuose vaisiuose ir daržovės, citrusiniuose vaisiuose, raugintuose produktuose. Vitamino D pagrindinis šaltinis yra saulės šviesa, todėl geriausiai yra pasisavinamas vasarą, kuomet daugiau laiko pralaidžiame gryname ore. Omega RR šaltinis yra riebi žuvis, riešutai, šalto spaudimo tyri aliejai, avokadas. Mūsų geram miegui, emocinei sveikatai ir nervų sistemos būklei labai svarbus vitaminas B. Jis taip pat padeda palaikyti gerą raumenų tonusą, sveiką odą. Vitaminas B randamas -  Neskaldytuose grūduose,  dribsniuose, duonoje, makaronuose  ir ryžiuose, Kiaulienoje, Upėtakyje, Midijose, Ankštinėse daržovėse, Riešutuose. Aštriam regėjimui neatsiejamas vitaminas A, kurio gausu -  gyvūninės kilmės maisto produktuose – žuvų taukuose, svieste, kiaušinio trynyje, menkės kepenėlėse, jautienos kepenyse, piene, grietinėje, grietinėlėje, fermentiniame sūryje.

Iš tiesų, organizmas daug geriau pasisavina natūralios kilmės maisto medžiagas, vitaminus ir mineralines medžiagas, tačiau įvertinus kiekius, kurie mums reikalingi kasdien - būtų itin sudėtinga užtikrinti, kad juos gautume tik iš maisto produktų. Vertinkime, kad sergant, patiriant stresą, įtampą, padidinus fizinį aktyvumą, organizme mineralinių medžiagų ir vitaminų poreikis padidėja, todėl tokiomis aplinkybėmis ypač svarbu nepamiršti maisto papildų reikšmės. Užtikrinti reikiamą kasdieninę porciją mineralinių medžiagų reikia labai apgalvotai sudėlioti dienos mitybos planą, tam reikia žinių, įgūdžių ir patirties. Šiandien turime labai didelę pasiūlą įvairių maisto papildų, kuriuose galima rasti didelės koncentracijos vitaminų ar mineralinių medžiagų bombą, todėl kartais išgerti kapsulę yra daug paprasčiau.

Jei jaučiate, jog po žiemos vis dar sunkiai atgaunate jėgas - apsilankykite pas savo šeimos gydytoją, pasikonsultuokite, atlikite kraujo tyrimus, kurie ir parodys ko Jūsų organizmui gali trūkti šiuo metu! Iki pasimatymo Sporto Klinikoje!